'Anjelky' zdolali Polkowice 66:54 a sú v semifinále Final Eight

21.03.2013 Celý región

Jekaterinburg 20. marca (TASR) - Basketbalistky slovenského šampióna Good Angels Košice zvíťazili na finálovom turnaji Final Eight Európskej ligy 2012/13 v ruskom Jekaterinburgu v priamom súboji o postup medzi najlepšiu štvorku európskych klubov nad poľským CCC Polkowice 66:54 a v tabuľke A-skupiny obsadili druhú postupovú pozíciu.

Zverenky Maroša Kováčika zabojujú o účasť vo finále v piatok 22. marca proti tureckému Fenerbahce Istanbul, s ktorým odohrali v základnej B-skupine dva duely (16.30). V druhom semifinálovom zápase na seba narazia víťaz A-skupiny ruský UMMC Jekaterinburg a francúzsky Bourges Basket (14.00).


A-skupina:

Good Angels Košice - CCC Polkowice (Poľ.) 66:54 (33:23)
Zostava a body GA: Piersonová 22, Quigleyová 12, Bojovičová 7, Kupčíková a Kulichová po 2 (Lacyová 11, Krivačevičová 10, Sverrisdóttirová 0) - najviac bodov Polkowice: Ogwumikeová 18, Musinová 10, Palauová 9,
TH: 16/9-8/7,
trojky: 3:5,
fauly: 17:19.

Od úvodného hvizdu sa hral v jekaterinburskom Paláci športov vyrovnaný duel a ani jednému z tímov sa nepodarilo výraznejšie bodovo odskočiť. V 6. minúte svietil po trojke Snellovej na ukazovateli skóre stav 6:9, ale z následného protiútoku zrovnala rovnako strelou za tri body Bojovičová. O dve minúty neskôr vyhrávali Košičanky 14:11, ale ich súper do konca prvej desaťminútovky naklonil mierne misky váh na svoju stranu (14:15). Slovenský šampión pridal na agresivite, dobre bránil a dokázal sa presadiť i v útoku. Na konci 14. minúty už vyhrával po dvoch bodoch Krivačevičovej 24:15, ktorá bola na konci desaťbodovej šnúry. Rozlet "anjelok" chcel prerušiť oddychovým časom tréner poľského družstva, ale jeho zverenky inkasovali ďalšie dva body z ruky Kupčíkovej (26:15). Až potom korigovali Leciejewská a Musinová (26:19), no ich súper odpovedal rovnakou mincou a do polčasu si vypracoval desaťbodový náskok 33:23.

Vstup do druhého dejstva vyšiel lepšie hráčkam poľského klubu, ktoré do 22. minúty skresali manko na súpera už iba na rozdiel štyroch bodov (33:29), najmä vďaka Ogwumikeovej, ktorá zaznamenala štyri body. V ďalšom priebehu sa obidvom družstvám nedarilo strelecky a aj preto prišiel nasledujúci bod až v 25. minúte, keď Quigleyová premenila jeden z dvoch trestných hodov (34:29). O minútu neskôr sa na opačnej strane presadila z hry Palauová a po nej v 27. minúte znížila na rozdiel dvoch bodov Musinová (34:32). Až potom zaznamenali Košičanky prvé tri koše z hry, o ktoré sa postarala Piersonová a na začiatku 29. minúty upravila na 40:32. Do konca tretej desaťminútovky ešte hviezdila v košickom drese Lacyová, ktorá sa postarala o ďalších sedem bodov a upravila na 47:34. V záverečnej desaťminútovke "anjelky" drámu nedopustili a po víťazstve 66:54 sa tešili zo zaslúženého postupu do semifinále EL.

Daniel Jendrichovský, generálny manažér Good Angels Košice: "Rozhodla fantastická taktická príprava na zápas, sebaobetovanie Kupčíkovej a Lacyovej v obrane a plnenie všetkých technických úloh. Súpera sme prečítali, ak by sme mali trošku menej nervozity na našich rukách a premenili čisté pozície, ktoré sme mali, bolo by rozhodnuté ďaleko skôr. Jedným zo silných momentov bol kôš Lacyovej po nezmyselnej strele, a druhým bola pesnička od našich fanúšikov 'Na čo pôjdem domov'. Bol to pre mňa obrovský emocionálny zážitok."

Košičanky naďalej žijú svoj sen, do cesty sa im postaví Fenerbahce

Už teraz "anjelky" oslavujú najväčší úspech v histórii klubu, no vidina dosiahnuť úplný vrchol je silnou motiváciou. "Stále žijeme svoj sen. Urobili sme fantastickú robotu, všetci, ktorí nejako spolupracujú s družstvom, prežívajú každý víťazný postupový zápas. Užívame si to tu a určite nepôjdeme v piatok semifinále iba odohrať," uviedol v rozhovore pre TASR generálny manažér Daniel Jendrichovský.

Slovenský ženský klubový basketbal tak bude mať po jedenástich rokoch (2002 Ružomberok) svojho zástupcu medzi európskou elitou. V semifinále si zverenky Maroša Kováčika zmerajú sily s tureckým Fenerbahce Istanbul, s ktorým v rámci základnej B-skupiny odohrali dva vyrovnané duely (91:93, 66:63). "Iróniou je, že sme s Fenerbahce celý turnaj spolupracovali pri skautingu ostatných družstiev a vymieňali sme si informácie. Do bodky sa poznáme a pred naším duelom s Polkowicami prišla Angel McCoughtry a povedala, že nás čaká v semifinále a že sa na nás teší, pretože predchádzajúce dva zápasy boli vynikajúce," prezradil Jendrichovský.

Generálnemu manažérovi pribudli príjemné povinnosti, pretože jeho tím zotrvá v Jekaterinburgu s určitosťou až do nedele, teda posledného hracieho dňa, kedy sa okrem finálového duelu (14.00) odohrá aj zápas o 3. miesto (11.30). "Musíme zabezpečiť predovšetkým logistiku, letenky, hotel a ďalšie veci, pretože sme do poslednej minúty nevedeli, či zostávame alebo ráno letíme preč. Takže chvíľku pooslavujeme a vo štvrtok sa vrhneme do práce, aby sme nášmu snu dali pokračovanie," nádejal sa Jendrichovský.


Tabuľka A-skupiny:

1. UMMC Jekaterinburg 3 3 0 212:130 6
2. Good Angels Košice 3 2 1 178:191 5
------------------------------------------------
3. CCC Polkowice 3 1 2 157:185 4
4. Galatasaray Istanbul 3 0 3 160:201 3

- do semifinále EL postúpili prvé dva tímy
 

Vyberte región